Sağlıklı Yaşam: Arı Poleni’nin Faydaları

Arı poleni taraftarları bu besinin kanserden tutun da şeytan tırnağına kadar her şeyi tedavi edebileceğini iddia ederek kendi kendilerinin en kötü düşmanı olabilirler. Fakat bu abartılı iddiaları bir tarafa bırakırsak yazılanların önemli bir kısmı arıdan elde edilen ürünlerin, özellikle de arı reçinesinin sağlık açısından kayda değer ve kayda geçmiş faydalarının olduğunu göstermektedir ki bu da 2.000 yıldan daha uzun bir süredir bu besinlerin neden halk arasında uygulanan tedavilerle geleneksel tıbbın başlıca ürünü olduğunu açıklamaya yardımcı olmaktadır.

Arı Poleni İyi Bir Besleyici

Arı poleni olağanüstü besleyici ve dengeli bir besindir, hem insanlar hem de evcil hayvanlar tarafından tüketilebilir. Doğadaki mükemmel besin olarak adlandırılır çünkü vitamin yüklüdür ve hemen hemen bilindik tüm mineral, element, enzim ve amino asitleri içerir. Aslında sığır eti, yumurta ya da peynir gibi amino asit içeren diğer herhangi bir yiyecekten çok daha fazla amino asit içerir.

Bu kulağa mantıklı geliyor çünkü arı poleni, polenin toplandığı her bir bitkinin özünü içinde tutar. Buna ek olarak arı poleni arıların hazımsal enzimlerini de içerir. Ray Sahelian‘a göre, arı poleninde on sekiz amino asit mevcuttur; DNA ve RNA; A, B1, B2, B6 ve B12 vitaminleri; niasin, pantotenik asit; folik asit; C, D, E ve K vitaminleri; kolin; inositol; rutin ve diğer biyoflavonoidler; kalsiyum; magnezyum; demir; çinko; on tür enzim; koenzimler ve diğer bir sürü besleyici öğeler. Aynı zamanda önemli antioksidan özellikleri olan flavonoidlerden de içerir. Dr. Mark Stengler‘e göre arı poleni aynı zamanda silikon, molibden, boron, sülfür gibi elde edilmesi zor mineralleri de içerisinde barındırır. B12 vitaminin de et dışındaki kaynaklarından biridir.

 

Kaynak: Bowden, J. (2006). Dünyadaki En Sağlıklı 150 Besin. İstanbul: İnkılap.