Yeşil Pasaport Nedir? Kimler Alabilir?

Yeşil (hususi) pasaport, anne ve babamın devlet memuru olmaları sayesinde, benim de öğrencilik yıllarımda almaya hak kazandığım, yeşil renkli ve pek avantajlı bir pasaport türüdür. Kıymetini pek bilmedim zamanında, 18 yaşım dolmadan yaz ayları Almanya’ya gitmiştim. Esas yurtdışı maceralarım vizelerle başladı. Yeşil pasaport, birçok ülkeye yapılacak turistik geziler için vizesiz giriş imkanı tanımaktadır. Yeşil pasaportunuz varsa eğer, size tavsiyem hemen bir seyahat bileti alın ve yeni bir ülke daha keşfedin!

Kimler Yeşil Pasaport Alabilir?

Eski TBMM üyeleri, eski bakanlar, 1. 2. ve 3. dereceye sahip emekli ya da çalışan devlet memurları, şehit aileleri (eşi ve çocukları), ve son yapılan değişikliğiyle de devlet sporcusu ünvanı kazanmış sporcular ve aileleri yeşil pasaport hakkından faydalanabilir. Çok daha detaylı bilgiyi Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü‘nün websitesinden elde edebilirsiniz.

Anne ya da Babanızın Yeşil Pasaport Hakkından Faydalanabilir misiniz?

Yeşil pasaport hakkına sahip olan kişilerin kız ve erkek çocukları da öğrenci veya değil 18 yaşına kadar; eğer öğrencilikleri devam ediyorsa 25 yaşını doldurana kadar, anne ve babalarından dolayı yeşil pasaport haklarından faydalanabilirler. Daha önce kız ve erkek çocuklar için bir ayrım söz konusuyken, yeni uygulamayla birlikte pek çok erkek üniversite öğrencisi genç de, bu sayede vizesiz seyahat imkanından faydalanabiliyor.

Eğer henüz pasaportunuzu almamışsanız, başvurmak ve harç ücretlerini öğrenmek için Pasaport Nasıl Alınır? yazımı okuyabilirsiniz. İyi seyahatler!