Sağlıklı Yaşam: Goji Berry’nin Faydaları

Hakkını vermek lazım. Goji berry, diğer adıyla kurt üzümü çok lezzetli, aynı zamanda da pahalı bir meyve! Ancak bu yemişi savunanlar bunun dünyadaki en iyi yiyeceklerden biri olduğunu ifade ediyorlar. Koyu kırmızı, kuru bir meyvedir, kuru üzüm büyüklüğünde ve sıradışı bir tadı vardır, bataklık kızılcığı ve kiraz arası bir lezzeti vardır. Kurt üzümü Tibet’te en az 1.700 yıldır kullanılmaktadır. Çin tıbbında kullanılmış ve geleneksel olarak Tibet halkı tarafından uzun ömür, fiziksel ve cinsel güç için başlıca yiyecek sayılıp el üstünde tutulmuştur.

Kurt Üzümü (Goji Berry) Gerçekten Kanseri Tedavi Eder mi?

Bu egzotik yemişler ve bu yemişlerden yapılan (kurt üzümü, noni, acai) meyve suları pek tabii sağlıklıdır. Ancak, binlerce yıldır tıp ve tedavi yöntemlerinde kullanılan besinlerin faydaları gerçek manada aktarılmadığı sürece bu besinler ünlerini koruyamazlar. Sorun bu besinlerin pazarlamacılar tarafından keşfedilmiş olmasıdır ki bunun sonucunda kendinizi, herkesin kendi ürününün “gerçek” olduğunu iddia ettiği bir savaşın içinde bulursunuz. Piyasada sağlıkla ilgili olağanüstü iddialarda bulunuluyor ve saçmalıklar üzerinden yarışılıyor ki, pazarlama cehenneminde kaybolup neye inanacağınızı bilemiyorsunuz. Çeşitli internet sitelerinde kurt üzümünün kanseri tedavi ettiğine ilişkin iddialarla karşılaştım. Bu sitelerde fazladan yaşanılacak bir yirmi yıl garanti edilip, cinsel açıdan da tam bir “Süpermen”e dönüşeceğiniz yazıyordu. Bunların tümü saçmalık!

Çok Güçlü Bir Antioksidan

Kurt üzümü, lycium yemişinin (lycium barbarum) yaklaşık seksen türünden biridir. Tibet ve Moğol bölgelerine özeldir. Lycium yemişi hakkında yayınlanmış çok sayıda araştırma var, bunların çoğu olumlu ancak hiçbiri bu yemişin kanseri tedavi ettiği şeklinde bir savı desteklemeye yetecek kadar kuvvetli değil. Diğer yandan başvurulan pazarlama aldatmacası bir yana, bu harika bir besindir. Aslında yayınlanmış bir araştırmada lycium barbarum’dan elde edilen polisakaritlerin farelerdeki ensülin direncini olumlu yönde etkilediği ve hayvan hücreleri üzerinde nörokoruyucu etkisinin olduğu ispatlanmıştır. Lycium yemişinden elde edilen polisakaritlerin aynı zamanda güçlü antioksidan özellikleri de mevcuttur. Bu yemişin bağışıklık sistemi üzerinde de önemli etkilerinin olduğunu gösteren en az iki araştırma vardır. Bir araştırmada tümörlerin ağırlıklarının düştüğü, en az iki araştırmada da hayvan hücrelerini DNA hasarına karşı koruduğu görülmüştür.

Kurt üzümünün birçok besleyici öğeyle yüklü olduğuna en ufak bir şüphe yok! Ancak kurt üzümleri USDA veritabanında listede yer almaz, dolayısıyla kesin olarak ne içerdiğini söylemek oldukça zor. Genel kanıya göre bu yemişler on sekiz amino asit ve yirmi bir kadar mineral içerir, aynı zamanda karotenoid ve C vitamini açısından da çok zengindir. Lif oranı da yüksektir, bir tanesinde 4 gr.’dır. Eğer ciddi paralar harcayacak kadar sağlığınıza önem gösteriyorsanız, goji berry suyunu da alabilirsiniz.

Kaynak: Bowden, J. (2006). Dünyadaki En Sağlıklı 150 Besin. İstanbul: İnkılap.