İş Ev Arası Yolculukta Candy Crush Oynamak Yerine Yapılabilecekler

Sabah evden işe giderken, ya da işten eve dönüyorken geçirdiğiniz vakitleri kayıp olarak görmeyin. Uzmanlara göre bu zaman dilimini enerjinizi yeniden toparlamaya ya da üretkenliğinizi arttırmaya yönelik kullanabilirsiniz.

Talent Zoo‘nun başkanı Amy Hoover‘ın söylediğine göre; ister araba kullanın, ister trenle, metroyla ya da metrobüsle seyahat edin; bu yolculuklarda yapacaklarınız günün geri kalanındaki işlerinizi ayarlamanıza fayda sağlayabilir. “Eğer birkaç işinizin üstesinden gelmek veya güzelce bir rahatlamak istiyorsanız; uzun bir yolculuğu sinir bozucu zaman yiyen bir halden, tatmin edici üretken bir vakte dönüştürebilirsiniz.”

İşte yolculuğunuz esnasında uygulayabileceğiniz 13 üretken eylem:

1. İş temponuzu arttırın ya da azaltın.

İlk yapmanız gereken kendinizi tanımak. Eğer sabah saatlerinde formda, akşam saatlerinde halsiz iseniz, sabah yolda iş yapmanızda, akşam dönüşte dinlenip enerjinizi toplamanızda yarar var. 

2. Mümkünse işe yürüyerek ya da bisikletle gidin.

Türkiye’de, hele ki İstanbul’da pek kolay değil ama, mümkünse işe yürüyerek ya da bisikletle gidin. Olmadı – madem ki işinizle eviniz arasındaki mesafeyi azaltamıyorsunuz (yoksa herhalde yapardınız, mazoşist değilseniz) bari gününüzü bir fiziksel aktiviteyle bitirmeye çalışın. Evinize iki durak kala inin ve yolu tempolu bir şekilde yürüyün.

3. Düşünün.

İnsan planlı düşünmeyi, bir konuyu ‘aklından’ ele alıp geliştirip bir sonuca vardırmayı öğrenebilir. Bu bir antrenman meselesidir. Yol süresince gün içinde yaptığınız işleri aklınızdan geçirip, hatalarınızı görüp ders çıkarabilir; hedeflerinizi gözden geçirebilir; yapmanız gerekenleri planlayabilirsiniz. Ayrıca sabahları kendinize moral vermek için yaptığınız iyi şeyleri, güzel şeyleri; akşam eve dönerken de beyninizi boşaltmak ve stresinizi atmak için yapacağınız güzel şeyleri, sevdiğiniz şeyleri düşünün. (Yalnızsanız bunu yüksek sesle, kendi kendinize konuşarak yapın.)

4. Mesajlarınızı ve e-maillerinizi kontrol edin.

Araba kullanmıyorsanız eğer, işe gidip gelirken mesajlarınızı, e-postalarınızı kontrol edebilir, cevaplayabilirsiniz. Böylece sabah mesaiye hazır başlar, akşam yazışmalarınızı düzenlemiş olursunuz. Ama unutmayın, uzmanlar “işe gidip gelirken tüm zamanınızı çalışarak geçirmeyin“ diyorlar.

5. Müzik ya da sesli kitap dinleyin.

Pek çoğunuz zaten yapıyorsunuzdur, yolda müzik dinleyin. İşle ilgili veya ilgisiz sesli-kitap dinleyin. Hockett’a göre bu aktivitelerin gelişiminize büyük katkısı oluyor.

6. Güne kafanızda hazırlanın.

Bir sunumunuz, bir görüşmeniz mi var, sabah yolda hazırlanabilir, söyleyeceklerinizi aklınızdan geçirebilirsiniz. Olası soruları düşünüp, vereceğiniz cevapları hazırlayabilirsiniz. Mümkünse bunu yüksek sesle yapın. Tabii sadece iş değil, öğle molasında, yahut iş çıkışı yapacaklarınızı da bu arada planlayabilirsiniz. (Böylece mesai saatlerinizde özel işlerinizi düşünmek, yapmak zorunda kalmazsınız. Böylece aklınız daha az dağılır, daha verimli ve rahat çalışırsınız.)

7. Yapılacak işler listenizi hazırlayın.

Lafı uzatmaya gerek yok. Günü daha düzenli ve verimli hale getirmek için sabahları yapılacak işlerin listesini hazırlayabilir; akşam bu listeyi gözden geçirip ertesi gün için notlarınızı alabilirsiniz.

8. Gevşeyin, rahatlayın.

Yolda geçirdiğiniz süreyi stresinizi atmak, aklınızı boşaltmak için kullanabilirsiniz. Güzel bir kentte yaşıyorsanız, etrafı seyredebilirsiniz. Sevdiğiniz yol arkadaşlarınızla sohbet edebilirsiniz. 

9. Öğrenin.

Biliyoruz kolay değil ama, her gün yolda geçirdiğiniz 2-3 saati mesela İngilizcenizi geliştirmek için kullanabilirsiniz. Bunun çeşitli yöntemleri var. Kitap, dergi okuyabilirsiniz; ya da telefonunuzdan Duolingo gibi dil programlarını kullanabilirsiniz. 

10. Aileniz veya arkadaşlarınızla iletişime geçin.

Tabii ‘laf olsun, vakit geçsin diye’ telefon etmeyin. Araç kullanmıyorsanız eğer (ve şirket servisindeyseniz kimseyi rahatsız etmeden) aramanız, hal-hatır sormanız gereken insanları arayabilir; lazım konuşmaları yapabilirsiniz; mesajlarınızı cevaplayabilirsiniz.

11. Sosyal ağlara girin. 

Araç kullanmıyorsanız, yolda geçirdiğiniz süre sosyal ağlara girmek için ideal. 

12. Uyuyun.

Bu da bir yöntem, ki pek çok çalışan zaten yapıyor: Yolu, uyku eksiğinizi tamamlamak için kullanın. Enerji depolayın. 15-20 dakika uyumak sağlık için çok iyi diyorlar. 

13. Zekanızı ve hafızanızı geliştiren oyunlar oynayın. 

Eğer bu tür oyunlar sizi rahatlatıyorsa, tadında bırakmak (ve gözlerinizi çok yormamak) şartıyla, oynayın. Bilmece çözmek, sudoku oynamak hem zihninizi dinlendirir, hem de yaşa bağlı hafıza kaybını yavaşlatır.

Source: Business Insider

This post is also available in: English (İngilizce)

Bir yanıt yazın