David Lynch Kimdir?

Artık yönetmenleri tanıtan seri yazılara başlamak gerekli. Tabii ki ilkinde David Lynch olacak, Stanley Kubrick ve Maya Deren‘den oldukça ilham almış büyüleyici bir yönetmen.

Aynı zamanda tanınmış bir ressam olan Lynch, sanatını gerçekleştirirken meditasyon yapmayı da ihmal etmiyor hiçbir zaman, tek zararlı gördüğüm alışkanlığı ise sigara içmesi diyebilirim.

Her filmi ayrı bir güzel olsa da, biz en iyi 3 filmini özet geçelim; her biri izlenmeye layık, her birinde ayrı bir deha mevcut.

The Elephant Man (1980)

David Lynch - The Elephant Man

“Fil Adam”ı izledikten sonra, “bu filmi ben çekecektim, benden önce çekilmiş 80’lerde; ama en azından David Lynch yapmış” diye düşünmüştüm. Filmde doktor karakteri (Anthony Hopkins) üzerinden de bireyin kendi içindeki gitgelleri yansıtılmış, kesinlikle izlenmesi gereken bir başyapıt.

Lost Highway (1997)

David Lynch - Lost Highway

“We’ve met before, haven’t we?” Bilhassa bu repliğin olduğu Fred’in partide şeytanla tanışma anına şahit olmanızı dilerim. Filmi izlediyseniz ya da minik bir spoiler’lardan rahatsız olmazsanız buradan izleyebilirsiniz:

http://www.youtube.com/watch?v=qZowK0NAvig

 

Mulholland Drive (2001)

David Lynch - Mullholland Drive

Kara film ve sürrealizm’den ögeler de mevcut Mullholland Çıkmazı’nın içinde. Her izleyişinizde yeni bir şeylerin keşfine varırsınız, sonunda vardığınız yeri daha da ileri götürmenizin her zaman mümkün olabileceği nadir filmlerden. İzlenmeli, pek çok kez. 😉

İyi seyirler, David Lynch ve filmleri ile ilgili yorumlarınızı izledikçe aşağıda paylaşabilirsiniz. 🙂

Bir yanıt yazın