Başarı Nedir?

“Bilmediğin bir şeye ulaşamazsın.”

Başarılı olmak isteyen birçok insanın sorunu, giriştikleri işlerde başarılı olamamalarıdır. Bu gibi insanların sorunlarının temelinde, başarı kavramını yanlış anlamaları yatmaktadır. Maltbie D. Babcock‘un söylediği gibi: “Yapılan hatalardan en önemlisi, başarının, zeki insanlara özgü olan mucizevi bir şeymiş gibi anlaşılmasıdır.”

Başarıya Geleneksel Bakış

Başarı nedir? Neye benzer? Başarılı bir insan olmak ne demektir?”  Bu sorulara verilen cevaplar, insanların zihninde başarının ne olduğu hakkında belli belirsiz bir resim oluştururlar:

Bazı özelliklerinin bu insanları başarıya ulaştırması, bizi, bu tip şeylerin başarıya götürdüğüne inandırıyor. Birçoğumuz, başarılı birisine benzemenin başarının kendisi olduğuna inanırız ve önemli bir şeyi de gözden kaçırırız: Kendimiz olmayı. Onlar gibi olmaya çalışırsak, kötü bir kopya olmaktan öteye geçemeyiz.

Başarıya Doğru Bakış

Başarının şekli herkes için aynı değildir. Çünkü biz, farklı şekillerde ve benzersiz bireyler olarak yaratılırız. Ancak başarıya doğru giden süreç, herkes için aşağı yukarı aynıdır. Bu prensipler hayattaki amacımızı bilmek, en yüksek bireysel potansiyele ulaşmaya çalışmak ve diğer insanlara faydalı olacak tohumlar ekmek, onlara yollar açmaktır.

Başarıya ulaşmak için gereken prensipleri 3 temel başlıkta aşağıdaki blog yazılarımdan okuyabilirsiniz:

Kaynak: John C. Maxwell, Başarı 101, “Bölüm 1″ (İstanbul: Arıtan Yayınevi, 2011)

Bir yanıt yazın