İyi Bir Ekip Çalışmasının Etkisi Nedir?

“Bazı işler, sadece ekip çalışmasıyla başarılabilirler.”

1. Ekip Çalışması, Üyelerin Daha Az Çabayla Daha Fazla Sonuç Almalarını Sağlar
İnsanların birlikte çalışarak tek başlarına yapacaklarından daha fazla iş yapabilmeleri aslında herkes tarafından bilinen bir gerçektir. Öyleyse bazı insanlar neden ekip çalışmasına katılmakta gönülsüz davranmaktadırlar? Belki ilk başta bu zor görünebilir. Çünkü ekipler kendi kendilerine oluşmazlar. Böyle bir oluşum için öncelikle bir lidere ve birbirleriyle uyum içinde çalışabilecek elemanlara ihtiyaç duyulur. Ekibin başlangıçta çok çalışmasının karşılığını her bir eleman alır ve bu harcanılan çabaya değer.
2. Yetenek Oyunu Kazanır, Ama Ekip Şampiyon Olur
New England Patriot takımının soyunma odasının duvarında şöyle bir tümce yazılıdır: “Oyunu bireyler oynarlar, ama şampiyonluğu takımlar kazanırlar.” Dört yıllık bir süre içinde Süper Kupa’yı üç kez kazandıkları düşünülürse, Patriot takımının oyuncularının, bu sözü gayet net biçimde anladıkları ortaya çıkmaktadır.
Ekip çalışmasının meyvelerini en fazla spor dalında alabilirsiniz. Ama ekip çalışması iş dünyası için de en az sporda olduğu kadar önemlidir. ITT şirketinin 20 yıl boyunca CEO’luğunu yapan Harold Geneen, ekip çalışması hakkında şunları söylemişti: “Liderliğin özü, başkalarını ortak bir amaç uğruna birlikte çalışmaya ikna etme yeteneğidir.” Eğer siz de mümkün olabilecek en yüksek düzeyde başarı görmek istiyorsanız, bir ekibin parçası olmak zorundasınız.

3. Ekip Çalışması Sizinle İlgili Değildir
Harvard Business School, “ekip”i: “Ortak bir amaca ve başarı hedeflerine odaklanmış ve birbirini tamamlayıcı yeteneklere sahip olan az sayıdaki kişinin bir araya gelerek kendilerini bu işten samimi derecede sorumlu tuttukları bir oluşum” şeklinde tanımlamaktadır. Bu kişileri bir araya getirebilmek ve birlikte çalışabilmelerini sağlamak için güçlü bir liderlik gerekir.
En iyi liderler, ekiplerinin çıkarlarını kendi çıkarlarının önünde tutanlardır. C. Gene Wilkes: “Ekip liderleri cevapların hepsinin kendilerinde olmadığına tüm içtenlikleriyle inanan kimselerdir. Bu nedenle de soruların cevaplarını ısrarla aramaya kalkışmazlar. Onlar en önemli kararların kendilerinin almak zorunda olduğuna inanmadıkları için bu kararları almazlar. Onlar, ortak bir amaç etrafında birleşmiş olan ekip üyelerinin katkıları olmaksızın başarılı olamayacaklarına inanırlar. Bundan dolayı da üyelerin hiçbirisini yıldırmazlar ve onlara gelen bilgi akışına engel olabilecek davranışlardan kaçınırlar. Böyle liderler egolarının hakim olduğu bir ortam yaratmak istemezler.”
4. Büyük Ekipler/Takımlar “Takım Ruhu” Oluştururlar
Büyük ve başarılı ekipler çevrelerinde, ilişkilerin sürekli olarak geliştiği ve ekip üyelerinin birbirlerine gittikçe bağlandıkları bir ortam yaratırlar. Yani “takım ruhu” oluştururlar. İşte bu takım ruhu, karşılıklı güvenden beslenir. Bu olmaksızın çok az şey başarılabilir. Takım ruhu ne kadar güçlüyse oyuncuların birlikte çalışma potansiyeli o kadar artar. Ekip elemanları güçlü bir takım ruhunu paylaştıklarında, anlaşmazlıklar ilişkilerin bozulmasına gerek duymadan çözülebilir.
5. Başkalarının Değerlerine Değer Katmak Sizi Daha da Değerli Kılar
İnsanların çoğu kişisel çıkarları uğruna belirli toplulukların üyesi olurlar. Yıldız olabilmek için çevrelerinden destek ararlar. Ama işte bu tutum topluluğun diğer üyelerini incitir. En yetenekli kişi bile çevresine hizmet etmeyi düşündüğünde, farklı şeyler olabilir. NBA’in en büyük şampiyonlarından Magic Johnson, John F. Kennedy’nin şu sözlerini kendince şöyle söylemişti: “Takım arkadaşlarınıza sizin için neler yapabileceklerini sormak yerine, onlar için neler yapabileceğinizi sorun.” Johnson, gerçekten de böyle davranan bir sporcuydu. L.A. Lakers takımında oynarken, takım arkadaşlarına her fırsatta yardım ederdi.
Amerikan başkanı Woodrow Wilson ise şunları söylemişti: “Siz, sadece yaşamınızı kazanmak için burada bulunmuyorsunuz. Siz, dünyayı daha fazla bolluk içinde daha büyük bir vizyonla ve daha güçlü bir ümit ve başarma ruhuyla yaşanabilecek bir yer kılmak için buradasınız. Siz dünyayı zenginleştirmek; ve varoluş gayenizi unuttuğunuzda ise, sahip olduklarınızı kaybetmek için buradasınız.” Başkalarından çıkar sağlamak için yaşayan kişiler sonunda, hem iş hayatlarında, hem de özel ilişkilerinde başarısızlığa uğrarlar.
Eğer BAŞARMAK istiyorsanız, başkalarına değer katarak yaşamayı öğrenmelisiniz. İşte bu felsefe sizi daha da ileriye götürür.
Kaynak: John C. Maxwell, Ekip Çalışması 101, “Bölüm 2″ (İstanbul: Arıtan Yayınevi, 2010)

1 Yorum İyi Bir Ekip Çalışmasının Etkisi Nedir?

  1. Pingback: Zoom Programı Nedir? Nasıl Kullanılır? | HARAT.NET

Bir yanıt yazın