Sağlıklı Yaşam: Noni’nin Faydaları

Amare firmasıyla tanışana kadar duymadığım bir meyveydi açıkçası Noni. Araştırıp ne kadar faydalı olduğunu keşfettiğim andan itibaren düzenli olarak noni suyu içmeye başladım ve ciddi faydalarını görüyorum. Sağlığınıza gerçekten önem veriyorsanız Bu meyvenin sırrını siz de keşfedin, söz konusu sağlığınız, 5 dakikanızı ayırıp okumanızı öneririm.

“Tanrı tek bir ağaç yaratsaymış Noni ağacı yaratırmış” diyenler dahi var bu meyve için. Yetiştiği bölge olan Tahiti’de bir çocuk doğduğunda onun adına bu meyvenin ağacını dikerlermiş ve onun hayat ağacı olurmuş. O bölgedeki halkın kutsal meyve olarak görmesi bir yana dursun, gelin biz biraz bilimsel tarafından inceleyelim “Noni”yi:

Noni Suyu Geleneksel Olarak İlaç Yerine Kullanılıyor

Noni yemişinin bilimsel adı morinda citrifolia meyvesi. Morinda aslında içinde çoğu tropik kökenli yaklaşık seksen tür barındıran bir sınıf: Çok çeşitli isimlerle anılıyor; Çin’de hai bai ji, Hindistan’da dut, Puerto Rico ve Hawaii’de noni, Samoa’da nonu, Tahiti’de nono. Hatta büyük olasılıkla potansiyel anti-inflamatuar etkisinden dolayı Karayipler’de de ağrı kesici olarak biliniyor. Yüzyıllardır bir besin kaynağı olarak kullanılmakta ve uzun bir süredir de geleneksel yöntemlerle tıbbi amaçlar için kullanılıyor. Meyvenin kendisi oldukça kötü bir tada sahip olsa da meyveden elde edilen meyve suyu gerçekten lezzetli.

Lahana grubu besinlerde bulunan sülforofanın, büyük oranda faz-2 enzimi olarak bilinen bazı enzimlerin üretimini arttırdığından dolayı, önemli kanser karşıtı özellikleri ve zararlı serbest radikalleri “silahsızlandırdığı” biliniyor. Ancak Şikago’daki Illinois Üniversitesi Eczacılık Fakültesi tarafından yayımlanan bir araştırmada noni meyvesindeki bir bileşkenin sülforofandan kırk kat daha etkin olduğu keşfedildi. Eğer bu doğruysa hem noni meyvesinin hem de suyunun inanılmaz derecede kanserle savaşma potansiyeline sahip olması gerekir.

Morinda citrifolia meyvesinden elde edilen bir özütün tümor hücreleri üzerinde antiproliferatif etkisinin olduğunu kanıtlayan basılmış en az iki araştırma mevcut. Annals of the New York Academy of Science‘daki “Morinda Citrifolia’nin Kanser Önleyici Etkisi” başlıklı bir raporda, noni suyunun antioksidan faaliyeti hepsi çok güçlü birer antioksidan olan C vitamini, üzüm çekirdeği tozu ve piknojenolle karşılaştırıldı. Araştırmacıların sunduğu önveriler, Tahiti noni suyunun bir hafta boyunca içme suyuna karıştırılması halinde kanserojen-DNA adükt oluşumunu önleyebildiği yönündedir. Aynı zamanda antioksidan etkisinin, meyvenin kanseri önleyici etkisine katkıda bulunduğunu da ileri sürmüşlerdir.

Noni Suyu Kırışıklıkları Önler mi?harat-net-saglikli-yasam-noni-kadin-saglik-fayda-kyani-nitro

Bir araştırmada bu meyvenin içeriğindekilerin LDL (kötü) kolesterol oksidasyonuna engel olduğu keşfedilmiştir. Kolesterolüm sadece okside olduğunda insan vücudunda sorun yarattığını unutmayın. Journal of Medicinal Food‘da yayımlanan diğer bir araştırmada, bu meyvedeki bileşkenin kolajen sentezini harekete geçirdiği ispatlanmıştır. Yazarlar bu bileşkenin bir antrakinon, kırışıklık karşıtı etkili ve yeni bir madde adayı olduğunu ifade etmişlerdir. Bu sınıfın diğer bir üyesi olan morinda officinalisin kökünden antiinflamatuvar bileşkeler elde edilmiştir. Eğer tüm bunlar yeterli değilse Beijing Eczacılık ve Toksikoloji Enstitüsü‘nde morinda officinalisi depresyonla ilgili araştırmalarda oldukça bilindik bir hayvan modeli üzerinde deneyen araştırmacılar (eforlu yüzme testi) bitki özlerinden birinin antidepresan etkisinin olduğu sonucuna vardılar.

Değişik kültürlerde tıbbi açıdan yüzyıllardır kullanılan birçok meyve, meyve suyu ve yiyecekte olduğu gibi, noni üzerine yapılan ciddi bilimsel araştırmalar da hala devam etmektedir. Ve sağlık açısından bu meseleyle ilgili dile getirilen iddialar bir süre daha kanıtlanmayı bekliyor gibi görünüyor. Bununla birlikte noni suyunu “Sağlıklı Yaşam” blog yazılarıma dahil etmeye yetecek sayıda sağlam bilimsel kanıt var ki uzun bir geçmişi olan halk geleneğinden bahsetmeye gerek yok. Unutmayın meyvenin tadı pek güzel değildir, bu ürünü üreten en iyi firmalar ya suyla seyreltir ya da 30 gr.’lık olan saf meyve suyu üretirler. Sizlere tavsiyem bu meyvenin özütünü yemeklerden önce sabah ve akşam olarak 2 kere içmeniz. Böylece hem vücudunuzun ihtiyacı olan enerjiyi hissedecek, hem de yediğiniz besinlerin hücrelere kolay nüfus etmiş olacak.harat-net-saglikli-yasam-noni-saglik-fayda-kyani-nitro

Benim kullandığım Noni özütü ülkemizde de bakanlık onaylı olarak internetten satışa sunulan Amare firmasının Wellness Üçgeni’ndeki 3 ürününden biri. 1 aylık denemek isteyenleriniz olursa şu adresten alabilirsiniz: Amare Nitro FX & Amare Nitro Plus

Kaynak: Bowden, J. (2006). Dünyadaki En Sağlıklı 150 Besin. İstanbul: İnkılap.